Bodembeheer

Het kweken van goede producten begint bij een gezonde bodem. Daarom maken wij gebruik van niet-kerende grondbewerking en zaaien we na ieder teeltseizoen een rustgewas. Hierdoor krijgt onze bodem de tijd om te herstellen en is de grond klaar voor de volgende teelt. Na het rustgewas wordt er plaats-specifiek bemest met behulp van taakkaarten en bodemscans. Dit zorgt voor optimale bemesting over de percelen waardoor overbemesting wordt voorkomen. Door hier veel aandacht aan te besteden groeien onze planten veel sterker en uniformer, hierdoor worden de planten zowel bij ons als bij onze klanten minder snel ziek.

Vermeerderen

Ieder jaar produceren we 2,5 tot 3 miljoen planten, hiervan stekken we ongeveer 70% zelf. We kunnen hierdoor goed inspelen op de veranderende vraag van onze klanten. Vermeerderen is ieder jaar weer een uitdaging, dit houdt ons gemotiveerd. Door steeds meer verbeteringen door te voeren behalen we ieder jaar een beter resultaat. Daarnaast kunnen we onze arbeid goed spreiden over het hele seizoen.

Goede stek begint bij een goede moerhoek, daarom hebben wij moerhoeken aangelegd met gras als ondergewas. Hierdoor hoeven we geen chemische middelen in te zetten om het onkruid te beheren. Het grootste voordeel hiervan is dat de kwaliteit van het stekhout een stuk hoger is, wat weer terug te zien is in het slagingspercentage van de stek. Vervolgens wordt er door ons team het beste stekhout geselecteerd en in stektrays gestoken. 

Als de stektrays klaar zijn worden ze in onze stekkas gezet. Deze kas is voorzien van stektunnels, een hoge druk mistsysteem, een automatisch scherm en automatische luchtramen. Hierdoor is het klimaat in de stekkas altijd zo optimaal mogelijk. Hier blijven de stekken 6 tot 9 maanden staan. Na deze periode hebben we een volledig beworteld stekje die klaar is om in de volle grond geplant te worden.  

Ziekte- en onkruidbeheer

Een groot deel van onze gewasbescherming is biologisch. Dit doen wij niet alleen omdat het een trend is maar omdat dit onze manier van werken is en we er van overtuigd zijn dat het ook terug te zien is in de kwaliteit van onze planten. Zo merken wij dat we ziektes kunnen voorkomen door onze planten weerbaar te maken met plantversterkers en bladbemesters. Deze weerbaarheid is niet alleen bij ons op de akker te merken, maar ook bij onze klanten die de planten verder kweken. Een prachtig neveneffect van biologische gewasbescherming is natuurlijk ook dat het goed is voor de biodiversiteit van de omgeving, waar wij als kweker ook van afhankelijk zijn.

Naast het gebruik van biologische gewasbescherming maken we ook gebruik van mechanische onkruidbestrijding. Zo schoffelen wij, als het weer het toelaat, om de week onze hele kwekerij. Hierdoor kunnen wij het herbicidengebruik verminderen wat leidt tot een hogere weerbaarheid van onze planten.

Uniformiteit & persoonlijke wensen

Om een uniform product te kunnen garanderen hebben wij diverse machines die dit mogelijk te maken. Onze planten worden regelmatig zowel bovenlangs als zijdelings gesnoeid om een vertakt en uniform product te creëren. Daarnaast zorgen wij ervoor dat onze planten een perfect wortelgestel hebben, waardoor de planten goed aanslaan bij onze klanten. Dit in combinatie met al onze andere krachten zorgt voor een product waarvan wij kunnen zeggen: dit is kwaliteit!

In goed overleg staan wij altijd open voor afwijkende voorkeuren van klanten. Zo kunnen we planten op een bepaalde hoogte snoeien als een klant dit wenst. We verzenden ons plantgoed in gestoomde boxen, extra hoge boxen, ferro-pallets, exportpallets en los in vrachtwagens. Omdat we een familiebedrijf zijn met een hecht team weten we wat onze klanten willen en houden we hier rekening mee. Voor vragen staan onze kantoormedewerkers u altijd persoonlijk te woord.

Water

Omdat water van goede kwaliteit steeds schaarser wordt willen wij hier efficiënt mee omgaan. Daarom maken wij op sommige percelen gebruik van druppelslangen. Dit zorgt er niet alleen voor dat we zuinig zijn op ons water maar ook dat de wortels van onze planten koeler zijn op warme dagen en dat het blad minder lang nat is. Doordat het blad minder lang nat is krijgen schimmels minder lang de tijd om zich te ontwikkelen en hoeven we minder fungiciden te gebruiken om onze planten gezond te houden.

Het ‘vervuild’ water dat van ons verharde oppervlakte afstroomt vangen wij op in een rietfilter (ookwel helofytenfilter). Dit zorgt er voor dat ons ‘afvalwater’ zo schoon wordt dat het zelfs terug mag stromen in het natuurgebied De Krochten. Dit natuurgebied kampt al jaren met een tekort aan water, door ons filter wordt dit probleem weer een stukje kleiner. Dit plan was de doorslaggevende factor die er voor heeft gezorgd dat we op Vakbeurs GrootGroenPlus de Groen Imago Prijs 2023 van de gemeente Zundert hebben gewonnen. Bekijk hier het artikel